U pollo, I pollo... Kompem!!

Friday, October 29, 2010

Aktiviti Mencandat Sotong - Bukan Sotong Paul

      Maklumlah semalam kecoh-kecoh pasal Pawang Paul tu dah mati kan? Memang aku akui yang aku dapat tajuk entry hari nie selepas banyak sangat cerita pasal Pawang Paul tu..Tapi masa world cup itu hari, ada gak kawan2  http://maureenajurliel.blogspot.com aku cadangkan  trip mencandat tahun depan (tahun nie) aku buat trip mencandat ke Jerman masa Jerman kalah Separuh akhir tu.. Wah3.. korang, mentang2 aku sokong Jerman... tapi nasib Paul mati, kalu tak mau gak aku buat trip ker Jerman tahun nie...

          Kalau korang nak tau, Aktiviti MENCANDAT SOTONG nie adalah xtvt yang memang tertulis dalam Takwim Tahunan aku sejak 3-4 tahun nie.. Maknanya setiap tahun mmg aku dah masukkan agenda mencandat sotong nie dalam agenda tahunan... selalunya aku taruk dalam bulan Jun-Julai.. Aku kira xtvt mencandat nie macam pestalah utk aku entertain keluarga, kawan2 & girlfriend2.. malah ada dalam satu tahun tu aku pergi mencandat sampai 3 trip, demi memenuhi permintaan mereka2 diatas tadi...

Pada aku byk membebel.. bik aku cerita pakai gambar kan.. baru korang percaya & suka kan..?
                        Inilah bot kami, agak selesa untuk 10-13 orang, tekong dia pun best...

                          Nie semestilah gambar Hero Aku... tengak meredah lautan luas...

        Tengok.. kalau dah Hero jadi pemenang pertama yang dapat sotong, terus gadis2 gedik nak menghimpit. Aku tunjuk ni bukti yang aku selalu jadi pemenang utk tangkapan banyak awal. Buktinya hari masih siang... Dalam banyak2 trip yang aku pergi, cuma sekali yg aku tewas, yg menyedihkan tu aku tewas kat budak umur 12 tahun, iaitu anak buah aku.. malah selepas dia naikkan 2 ekor baru aku dapat.. teruk aku kena belasah kat dia.. HAMPEH!! 

"Hoi Fahmi, lain kali Pakcik taknak bawak awak dah.. Baik awak lepas balik sotong tu.." yg berkopiah tu Tok guru ngaji aku, merangkap pak imam kg aku,,, mmg sempoi Pok Li nie...  


   Antara orang kuat aku yg tak pernah missed ikut, tengoklah kesungguhan diaorang... yg tunjuk 'dua' tu menandakan itu ajalah hasil tangkapan diaorang sepanjang trip ini...  
Kalau korang nak tahu pantang kitaorang time mencandat bila ada org yg bayar trip tuk tidor atas bot macam kat bawah ni... esok pagi sotong di bahagi sama rata...
   
macam mana tak dapat dua ekor jer.. kalau dah kerjanya zzzz. Tapi kalu  dia borak mmg dialah yg paling hebat, tak pernah tido katanya semasa mencandat... tapi kalu citer kat kawan2 yg tak pergi boleh lah bro... Ini budak mmg 'musuh' ketat aku tuk kutuk mengutuk, lawan2 sepanjang xtvt kami, nie kira 'bahan' belasahan akulah nie... tapi ini blog aku punya, so nasib ler... cuba korang tengok selimut, toto, bantal yang dia pakai, tu smua yg dia cilok dari budak2 lain punya, lena sangat tido.. maklumlah semua kelengkapan ada.. kalu kat rumah silap2 bini bagi tido berbantalkan lengan jerlah lu hehehe kan sedap aku belasah... ini blog aku.. dia bukan boleh jawab... hehehe sekali lagi....

yang lain2 tak larat nak tulis.. taruk gambar banyak2 ler...

  
Antara yang gigih.. tu yani disamping Evy berbaju OREN yag bersandar dekat tong OREN, selepas muntah OREN akibat mabuk laut. ha korang tengok, berapa byk oren dia nak...  Lisa pulak sengih memanjang sebab dia juara keseluruhan trip kali nie.. tekun betul dia, dalam hujan pun mencandat... aku tabik!! lain kali tak boleh tinggal dia nie... kalau harap Mawi... herm... entahlah.

  kalau dah bersusah payah mencandat kan, hasilnya tentulah lumayan.. tengok tu, yang sotong berkilat tu sotong K.terengganu, yg kelabu tu sotong Kemaman... thehehe tipu jer.. yg berkilat tu sotong baru dapat, yg kelabu tu bila dah bangun tido pagi esok dia jadi kelabu sbab kena air batu...

Kepuasan nya akan tergambar di wajah2 dalam gambar2 dibawah.. selalunya selepas xtvt mencandat nie kami akan singgah di Pulau kapas atau Cherating utk BBQ sotong & mandi manda... kalau ada masa panjang kami bermalam lagi satu malam..  nak tengok wagah kanak2 riang...

  tengok, girang tak? tak girang??

Tak puas hati korang tengok nie??? sengaja aku taruk gambar Jun besar-besar  supaya korang boleh bezakan antara senyum dan nangis...  Ha, tu muka SENYUM ke NANGIS?? 







tengoklah petapa girangnya mereka, maklumlah baru menang gusti air, Wah!! engkau, tingginya angkat tangan.. jangan riang sangat!! Dunia nie kan bulat..



 Opocot!! Upps!! kan aku dah cakap.. dunia nie bulat... tadi korang angkat tangan tinggi2 sapa suruh... Aku marah tau!! kalau aku marah, apa aku buat??? Aku balas balik!! sekarang apa jadi, kalau angkat KAKI cam nie apa tandanya? takkan korang menang angkat kaki kot??? hehehe sekali lagi aku nak cakap.. Ini Blog aku... hahaha



Saat Mencemaskan..

Selain tu ada gak kisah2 yg menakutkan, ader tu sekali tengah2 lewat malam kami dilanda ribut, bot bergolek sebab arus arah lain angin arah lain aku walaupun Hero berani, tapi kalau dah aku terjaga tiba2 aku tengok Tekong bot tetiba bangun dari tidur macam terkejut (mmg terkejut pun) aku jadi cuak... then Tekong yg baik hati it mengalihkan bot ker Pulau kapas pukul 4 pagi untuk berlindung..

 Korang bayangkan kalau dah ribut yang melanda tu macam nie.. Ribut nie Real aku amik gambar, yg uniknya angin bawak ribut nie datang dari arah darat & keadaan macam nie mengelilingi bot kami sampai menjadi kami di tengah2 dalam huruf C, kami hanya terkena tempias2 hujan yang ribut tu bawak... kilat korang jangan tanyalah... real nampak turun ke laut.. 








YangMengagumkan...


   Art of sky...




      Sunsad Sunset


         Sunrice Sunrise


Sekian, Till The Next Entry..

-Tuan Din-



2 comments:

  1. serius best! hahaha

    ReplyDelete
  2. yup Dean Winchester.. memang best.. Dean pernah pergi??

    ReplyDelete