U pollo, I pollo... Kompem!!

Monday, January 31, 2011

Pssttt!! aSesi Geli-geli dengan Amoi Fisio!!!

Amoi yang ajar Fisio aku cun beb...
Tarak sombong pulak tu..
Putih gebu kulitnya,
ketinggian yang sederhana,
kelihatan masih ranum...
kalu artis, kira macam Tiz Zaqiyah ukurannya,
Rupa tak macam tu... tapi ada kelembutan...
pendek kata..."MY TASTE"


Pagi tadi fisio dimulakan ngan usap2 paha aku...
Sejukk jer tapak tangan dia...
Lepastu, dia kasi taruk Cold Pack, bertambahlah sejuknya aku...
Selepas 15 minit dia masuk lagi,
Aku perasan, selalunya selepas Sesi Cold Pack aku buat Fisio...
tapi kali nie dia tak mintak aku angkat kaki pulak??
dia pesan, kalu sakit cakap yer...
Dia tanya, dah biasa dengan 'sesi' ini?
"Erm... "jawab aku...
" Jangan takutt tak sakit.." katanya...


Dia taruk mulut di paha aku yang gebu.. walaupun tak segebu pipinya...
Terasa kelembutan bibirnya...
terasa ada 'sedutan' disitu... memang dah dimaklumkan...
tapi dia pesan kalu sakit bagi tau..
Sambil tangannya meraba2 dia tanya, "Ok tak?"
Aku Angguk tapi tak bersuara...

Tiba2 ada 'current' kat situ...
membuat aku terasa geli2...
aik?? tadi kata sakit...
kenapa aku rasa geli2...
sesi geli2 berlangsung dalam 20 minit,

Selepas 20 minit, aku cakap...
" I had this before..."
" Ohhh tadi tak cakap!!"
" Tadi I tak tau u nak buat apa..."
"I pernah try buat, tapi kat perut..."

"minggu depan U nak datang pagi ker petang?" dia tanya...
"I tak kisah... Pagi, petang, siang ,malam... semua I free"
"Malam offcause not... Fisio nie mana buka malam..." dia tersenyum...
" Hahahaahah" aku ketawa...
Korang jangan nak Horny.... sangat yer...

kami sambung berbual
"ET nie fungsi dia sama ker??
walaupun di apply tempat lain" tanya ku
"Lebih kuranglah..." katanya.

ET = Electro Terapy...
Mulut tu adalah mulut mangkuk getah,
dia sedut macam bekam tu..
then current dialirkan...
aku tak sakit kena current tu.. tapi geli....


Till Next Entry
-Tuan Din-


p/s : minggu depan dia buat 'date' ngan aku 2 kali seminggu pulak...
Isnin & khamis petang....

Vacum tuk Baby Kecil jer...

  Huh, sebulan dua nie banyak betul aku kena melawat rakan2 bersalin... last sekali tengok Geng Seranm aku, Mummy Aqil kat Shah Alam nie...


  Katanya Babby dia kena Vacum sebab dia dah habis tenaga... Ooo kalu bab bercerita tak habis Bateri pulak ngko yer...!!   (hehehe teruk aku kena kalu dia baca nie..).  Kami pergi buat lawatan macam Rombongan Cik Kiah.. adalah dalam 10 orang kot... pastu Mummy Aqil cakap "Ohhh, rupa2nya Vacum tuk bersalin nie kecik jer.." sambil tunjuk isyarat tangan... "Aku ingat besor macam Vacum Cleaner yang kat rumah nie.."

KAH! KAH! KAHHHHHH

    Berdekah2 orang gelakkan Mummy Aqil mengakui kebodohannya... Aku pulak gelak lagi kuat!! 2 kali ganda aku gelak!! satu aku gelak sebab Mummy Aqil tak tau yang Vacume tu kecik... lagi satu tu aku gelak kan diri sendiri sebab aku pun BODOH jugak rupanya!!!
PANGG!

Til Next Entry
-Tuan Din-

p/s : Berukband MAXIS sangat jahat, Saya telah memenuhi Volume Quota katanya, dulu semasa iklan cakap No limit, cuma speed limit dikira mengikut kadar bayaran...

Friday, January 28, 2011

10 Makanan anti Kolestrol!!!

  Korang pernah check kolestrol?? Ha jangan takut2 yer.. pergilah buat pemeriksaan segera. sekarang ramai benor yang mati mengejut sebab Serangan Jantung... Kadang2 jangan ingat orang kurus itu rendah kolestrol!!!
Kat sini aku nak kongsi Tips Makanan2 yang boleh membantu menurunkan Kolestrol...

1. Kuaci -Kaya Kandungan Zat besi.Zat besi boleh turunkan kadar Kolestrol LDL(Jahat). Kuaci jenis tawar seperti biji labu dan bunga matahari mempunyai kadar Zat Besi yang lebih tinggi.
Bukan susahkan nak makan kuaci.. hari2 pun boleh..

2. Epal- Memakan sebiji Epal atau meminum jusnya setiap hari sudah cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol. Ia menstabilkan kandungan zat & mencegah lemak dalam badan.
 epal hijau lagi bagus...

3.Oat-Serat mudah larut didalam Oat boleh mengurangkan risiko sakit jantung.
Yang nie aku tak suka... tak tau kenapa susah nak tolak masuk ikut tekak!!

4.Soya- Mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin dan zat galian. Mampu menghindarkan penyakit Jantung & diabetis. Kaya dengan Kalsium dan mineral yang membantu memecah lemak dan menyusutkan kadar lemak LDL dan meningkatkan kadar lemak HDL (Baik)
Aku amalkan makan tauhu goreng menggantikan nasi waktu malam sewaktu diet... hasilnya kolestrol aku back tu normal dalam 1 bulan & bagus untuk pembentukan Muscle menggantikan putih telur bagi yanng main GYM. Badan aku makin Kurus tapi berat mantain...

5.Kacang Tanah - Kacang yang dipanggang kaya dengan lemak HDL dan Vitamin E.
goreng pun sodap...

6.Jambu Batu - Mampu menurunkan kolestrol sebanyak 18.8%. Disyor mengambil 400g jambu batu sehari. Bagus untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa mengetepikan diet seimbang.
Vitamin C didalam 100g Jambu batu sama dengan 2.5 bili Lemon.
Aku mmg faberet nie.. bila keluar opis selalu singgah tepi jalan beli jambu. " dik bagi 2 ringgit, isi dalam Cup yer.." ini ayat wajib aku...

7.Buah Kering-Banyak jenis buah keribng, tetapi limau dipercayai mengandungi lebih banyak Flavanoid yang mampu menyingkirkan lebihan lemak jahat.
Ini mmg feberet dak2 fompuan nie... ASTINA mesti pilih diet nie,...

8.Kiwi-Mengandungi banyak Vitamin C yang mencegah lemak Jahat.
Setiap kali nak makan buah nie mesti aku teringat Kiwi kasut yang hitam tu... phuiiii

9.Kismis-Membantu menurunkan 8% kolestrol dalam darah.Pada  yang inginmn menurunkan berat badan, makan 400g sehari.
Kalu kismis jangan kan 400 g sehari.. 4 kilo pun boleh.. tapi tak tahan manis & Mahal jer...

10.Ikan Tuna-Mengandungi sumber asid lemak Omega 3 yang khususmelindungi Tubuhdari lemak LDL.
Ikan Keli punsama, Aku pantang nampak Ikan keli masak Lomak Cili Api or ikan keli Sambal...

-Sumber; MASKULIN,Vol.88., Jan 2009

Till Next Entry
-Tuan Din-

ps : Majulah sukan untuk negara... ???

Thursday, January 27, 2011

TaaaTihh.. TaaTihh...

   Kalu dari tajuk nya korang paham tak maksud tu...? Korang kan pernah jadi Baby... satu malaysia gunapakai ayat itu bila nak ajar kanak2 berjalan kan... " TaaTihhh... TaaTihhh... cepat jalan.."

Gambar Hiasan : Irdina belajar bertatih...

       Seronokkan zaman kanak2... semua orang tumpu kat kita. Nak jalan ada orang tunjuk, nak main macam2 ada.. ada yang bagi bola, huruf LEGO, gentel2 Plastisin Buat Patung  dan macam2 lagi..
     TAPI, kali nie aku tengok lagi best... Orang Tua2 (tidak termasuk aku, sebab aku masih Remaja, walaupun Remaja Purba.. tetapi mantain remaja) diajar bertatih... "TaaTihh.. TaaTihh... yang mengajar ngan yang diajar tu sama besar...
     Ada yang main2  bola masuk dalam bakul, huruf LEGO, gentel2 Plastisin Buat Patung  dan macam2 lagi...  mencanggukk diaorang duk kat meja tu  sambil diperhatikan oleh "Baby siter"...
     Ini semua rentetan aku pergi Fisio semalam... Kelakar pun ada, tapi kalu yg pat2 parah tu aku kesian juga.. aku juga manusia biasa...

Till Next Entry
-Tuan Din-

Wednesday, January 26, 2011

Rampasan Kuasa!!!

  Ingatkan di Tunisia jer ada  Rampasan Kuasa!! alih2 dah merebak ker Malaysia pulak!! tapi Rampasan kuasa kat Malaysia nie lebih canggih kerana kuasa dirampas melalui Ruang Siber... kalu korang tak caya tengok nie...

Kronologi Rampasan Kuasa 25 Januari 2011;
A.S.T.I.N.A said...
Cheh... Saya pula jadi PA beliau.. sedangkan saya yang mau rest BLIGGING... herher apeke..?
A.S.T.I.N.A said...
Harus saya bagi MC saya pada Tuan Din lah kan kalau mau rest? yessa sesenang dapat bos suka banje makan.. saya suka hati ^_^
A.S.T.I.N.A said...
Bagilah saya bos punya id dan password.. nanti saya layan peminat bos.. khuatir kalau boss rest nanti peminat lari.. herherher *gelak penuh makna*
A.S.T.I.N.A said...
Saya nak rest blogging ... maka saya blogging di komen boss boleh...? :: Manusia :: Ok itu tajuk blog saya.. Kenapalah kan semua manusia tu hati berbeza2.. Kalau hati sama kan senang nak predict.. Boleh saya setkan aksi sama setiap hari.. Supaya kita tak sakitkan hati orang.. Supaya kita tak buat orang sedih.. Tapi asyik kita jer kan usaha nak buat orang happy... At the end of it kita juga yang jadi kaprit.. *ini kira beradik dengan jin apred*.. Tak baik sangat2.. Tapi saya mendoakan supaya dibersihkan sisa2 hitam di hati saya.. Dan semoga boss saya aka Tuan Din cepat sembuh... *maka kebarangkalian saya dapat bomus year end adalah sangat tinggi :)* Salam 1Kenyataan. Astina
nora said...
aku panjang kaki ` jeng jeng jeng ASTINA apsal ko concur sesorg, ni tak puas ati nih (tgh wat muke serius nih)
roq said...
aku panjang bahagian lain.....shhhh~ jangan tanye...... hahahahaha
Heidi Shafiq said...
tolong basuh kereta aku boleh? :P
A.S.T.I.N.A said...
Cik Nora... herherher haruslerr.. saya mau dapat bonus.. Sila buat lakonan semula wajah tu.. saya suka.. :))
A.S.T.I.N.A said...
roq, panjang bahagian maner? saya kompom saya lagi panjang baekk punya.. *heh over pula* (saya hari ini wakil tuan rumah).. sure beliau jawab begitu..
A.S.T.I.N.A said...
heidi.. meh bagi kete sini.. ambik balik next year..
A.S.T.I.N.A said...
Bos!! lama lagi ker saya mau menjalankan tugas bos nehhhh >.<
Ha!, Korang tengok...  ini cara2 nak jadi PA ker nak Rampasan Kuasa... Tu korang tengok.. sempat buat ENTRY dia lagi!! ini dikira macam dah rules & regulation baru oleh PA semasa bos Bercuti (Contoh Pinda Jadual masa kerja) atau kalu Negara pulak Pinda Akta / Perlembagaan Negara Semasa PM ke luar negaralah tu...   Kalu nak tahu rentetan penuh Kronologinya sila Klik Sini kalu nak tahu si Perampas Kuasa sila Siasat Sini. Ini macam  Boss2 sila berhati2 bila mencari PA.. ini macam kalu mau PA Over Shadow Boss...

Tuesday, January 25, 2011

Aku Panjang tangan...

   Panjang tangan mesti dikaitkan dengan pencuri kan... tapi aku.. No! No!No... (read : cara Gay or nyah!).

  Aku panjang tangan sebab aku boleh tutup suis lampu, ambil barang, tutup pintu & macam2 dari jarak 5 kaki. Tak percaya? aku mula Panjang tangan sejak Hari Krismas dulu... aka semenjak aku pakai Tongkat... hahahaha
senang dowhh.. dari jauh dah boleh tutup suis.. tak perlu aku g dekat2..

  Ok, itu sahaja... mungkin ini menjadi Entry terpendek aku, sebab aku rushing nak pergi Fisio.. ingatkan harini nak ambik MC dari Bligging.. tapi semalam terlupa nak kasi kat ASTINA.. suruh pass kat Boss.. eh.. sapa Boss Blog ek?

Till Next Entry
-Tuan Din-

Monday, January 24, 2011

Kita tak Tahu Kesilapan Kita Sehingga Ditegur...

   Mula2 sekali aku nak ucapkan terima kasih pada blogger Aanas yang menegur aku kat sini.. Rutin harian aku pagi2 bukak Blog aku akan teruja tengok ruang 'Komen' dulu.. kalu ada aku jawab.. kalu tak ada aku Go to New Follower.. sambil2 tu jengok2 juga Entry baru dari 'The A-Team aku'.

     Pagi nie aku tengok adalah 2 orang New Follower... aku pun buat kunjungan balas.. & salah satunya Blog yang aku kunjung semalam. Bila aku tengok ada jawapan dari komen aku semalam.. tapi jawapan tu bukannya menjawab soalan aku semata2.. tapi menegur tentang Blog aku yang kurang disenanginya... begini rentetan komen itu:
Tuan Din said...
agak2 sehari berapa kali ummi ketuk penyapu tu... ceciter... ceciter...
Aanas said...
salam tuan din, heheh.. ada kat 10 kali sehari kot.. thank u for visiting, commenting and following... nak tinggal komen kat entry gay tuan din, tapi tak leh lah.. sebab kalo form comment cam tuh memang tak user friendly ngan den.. heheh..
A.S.T.I.N.A said...
Tuan Din, sile delete word verification... InsyaAllah tiada kawan2 Tuan di sini robot ataupun amfibia..
A.S.T.I.N.A said...
Susah tau werification segala especially kalau saya di rumah line sangat bersopan... wait forever utk komen Tuan sorang... haha sajer nambah banyak komen entry ini...

Kot yer pun GAY, Janganlah Usap AKU!!!

   eeeeeeee.... Meremang bulu rome Mak, Noks...!! Korang pernah kena usap2, belai2 depan khalayak ramai oleh pasangan sejenis?? eeeeeeeee semalam aku KENA!!! Siap Usap2 lagi Muscel aku, pastu siap usap2 kepala Botak aku.. ( BUkan ADIK BOTAK yer...) kepala botak disini bermaksud kepala saya yang dicukur!! bukan kerana Dipotong!!  Pastu siap ada Sound efect lagi... siap cakap " Halussss". Orang sekeliling ketawa berdakah2... HAMPEH!!! Muka Aku ada cara2 GAY ker?? ( sekali lagi jangan tanya kawan2 aku!!diaoran semua hati busuk ngan aku ). No! No! No!!!!

  Aku tak pasti samada Mamat nie GAY or not.. tapi asal cakap jer.."Suami I..", cakap jer.." EE Hensemnya Mamat tu..." dengan akssi agak Keras2 lembut... nie masa dia datang Approach kat Table aku la... tapi dari pakaian... erm... ( ha!! Mulalah tu... jangan nak cepat judge orang!!! ) 

  Ok, untuk mengelakkan korang berperasangka lebih buruk... Semalam aku keluar minum kat Concorde Hotel ( Lokasi dirahsiakan.. tapi harap maklum kaki aku pakai BRACE aka Pasung so takleh nak jalan jauh2... hehehe) sambil layan livebeng... Mamat nie seorang Penyanyi  Livebeng kat situ.. Table aku punyalah jauh.. hujung sekali dekat ngan Bar Tender lagi tu...Tengah2 dia peform!!  boleh pulak dia menonong datang kat table aku duduk kat atas Arm Rest kerusi aku... terjadilah aksi2 seperti aku ceritakan kat atas tu tadi... Yang Member sebelah dah terbahak2 dah gelak... hampeh tul!!

    Ada sapa2 kat sini tau tips2 nak elak dari GAY?? sesiapa yg tau tolong buat entry Tips2 mengelak digoda GAY.. eeeeeeeeeeeeeeeee meremang segala bulu yang ada kat badan aku nie...

  Nak tau cerita2 kisah GAY lagi korang baca entry nie Argh!! Kau GAY Rupanya..

Till Next Entry
-Tuan Din-

p/s : I'm GAY.. I am OK!!! Larikkkkkkkkkkkk

Saturday, January 22, 2011

ReTAG dari Bunga_lily_Pink

   Aramak!!! aku kena ReTAG oleh bunga_lily_Pink  pulak... sebab dia jawab TAG aku sepantas kulat  kilat, so aku kena jawab sepantas kilat juga...



PERIBADI
1. Saya adalah...
-  tidak mementingkan Gaya or pandangan orang terhadap diri aku... Duit aku, pilihan aku.. itu perinsip aku... Arwah Ayah aku yg didik aku jadi macam nie... dia nasihat aku, kalu kita kaya pun, kita kena ikut persekitaran kita... kalu nak tunjukkan kekayaan tu pergi cari kawasan perumahan yg setanding.. kalu tak jangan sesekali buat rumah Gah2 dekat kawasan orang biasa2 nanti kita terlebih Bangga, jadi Riak, last2 jadi takbur & tak pasal2 dapat dosa. buktinya Dia mmg tak bergaya mmg tak nampak cam orang2 berada  duit adalah tapi asset dia yang orang tak nampak nah kau!! dia tinggalkan Lembu tah berapa puluh  ekor kami tak tau.. tanah lebih 40 ekar... even ada tanah dia kat kelantan yg kami langsung tak tau... korang ada idea camana nak tuntut dari mak saudara yg jaga selama nie.. tapi dia dah sebut tanah tu tuk aku.. kalu tak dapat aku redhoo jer...
2. Status..
-Online kalu bukak FB & Blog.. tapi Offline kalu bukak Friendster & YM
3.Kalu bukan sidia, pasangan saya adalah....
-SITINURHALIZA... muhahaha( mesti ramai yg tak boleh terima hakikat ini.. mereka dengki!!) larikkkkkkkkkk

CINTA
1. Cinta pertama...
-masa 11 tahun tu aci tak... (tengok!! dasar Gatal!!) tapi declare adik/abg angkat ler... Masa form 2 ada sorang awek nie tergila2 sangat kat aku tapi aku sangat2lah tensi(read : ego)........ tapi dia lawar gak... putih melepak, cam zizi ezaty tuh.. tapi kurus keding... macam2 aku psiko dia supaya dia tak chenta aku.. akhirnya dia cuti 3 bulan sebab psiko...dan aku mula jatuh chenta PERTAMA  pada seorang gadis Kg aku masa form 4, tapi kami sama2 PEMALU.. (u see aku PEMALU Ok), dating cuma dalam phone jer...
2. Jangkahayat percintaan paling lama...
- 5 tahun.. (july 1998-April 2001),
3. Sifat Jejaka / Gadis...
- Keanak2kan, manja (read : gedik), kadang2 aku suka tgk yg ayu tapi keras ala2 tomboy.. kalu rupa pulak,senag cerita korang tengok SITI NURHALIZA

KERJAYA
1.Cita-Cita Saya...
- Kalu tanya masa sekolah rendah standard lah ASKA, POLIS, BOMBA... (pernah pergi Interviuw Printis Tentera selepas SRP. tapi kat situ jugak kena reject sebab dia kata aku BUDAK PANDAI, dia suruh aku ambik MTD lepas SPM terus jadi pegawai... korang tau aku cakap apa... " kalu camtu Askar2 Kita nie semua yang BODOH2 lah yer?" PANG!! sentap interviewer tu). lepas tu form 4 aku bercita2 nak jadi Arkitek or Engineer... terpengaruh tengok cerita Melayu yang selalu bawak Pelan  ker site pakai topi putih... tunjuk sana tunjuk sini sambil bukak pelan... PERGHH gempak dowh...
2. Saya Berusaha
-Bersungguh2 untuk jadi Arkitek or Engineer sehinggalah aku dapat panggilan ITM kos Kejuruteraan Awam. Lepas habis aku kerja... mula2 semangat pakai Seftey Helmet Putih Bawak Pelan kehulu ker hilir... ( siap bawak balik pelan balik rumah...) percayalah kalu korang buat apa yang korang minat mmg korang jadi Cemerlang!!! (motiff??). Akhiernya aku menceburi bidang perniagaan..Kontraktor kecil2lan... Tapi aku belum puas, sebab nak jadi Engineer!!  pada 2004 aku sambung belajar ikut PLK (read : Pelajar Luar kawalan  Kampus). di UiTM.. (Business aku kecilkan sikit.. sebab.. business nie senang nak Boomm balik.. yg perlu hanyalah kerjaa kuat...)
3. Akhirnya Saya...
Oktober 2009 selepas 5 tahun ambik Ijazah aku kini berstatus ENGINEER... yer sekarang aku baru nak start boom balik business aku.. hope 2011 aku leh jadi 'Orang Kaya' balik!!! sambil2 ushar2 peluang bergelar 'IR'...


Gambar Hiasan : Bukti aku dah Grad... kalu tak.. ada kawan2 aku cakap Ijazah Beli... (itulah bahana berkawan dengan orang2 busuk hati.. hehehe)  Erk!! Abaikan Bunga itu untuk melihat Tuan Din lebih mancung Macho..



KISAH SAYA
1. Saya Pernah Mencuri...
- Biskut dalam tin dekat tadika!! masa tadika masa hari cuti aku g masuk main gelonsor & jongkag jongkit kat tadika tu.. sekali seorang kawan aku nie mmg terrer bab mencuri, dia umpil tingkap stor tadika then kami makan sama2.. Sumpah!! sampai sekarang tak ada sapa2 yang tahu...
2. Pernah Pukul...
- Kalu bergaduh tapi kita menang besar tu boleh kira PUKUL tak?? yang aku kalah kecik tu kira aku lah kena pukul ker? Pukul kucing luar yang masuk buat provok kucing aku dalam rumah aku aci tak...
3. Kena Tangkap...
-Kena tangkap masa pecah masuk main jongkang jongkit & buai kat tadika, (satu2nya tempat permainan kanak2 yang ada kat kg aku masa tu..) yang nampak jahat sebab kami bukak semua paip2 yang ada kat Tadika tu.. lagi satu kena tangkap aku sorok bawang yang dekat Cekodok tu bawah tikar masa tadika...

LIFE
1.Disco/Livebeng/karoke kenduri
-aku teringin nak pergi Joget lambak masa kenduri kawin... yang semua kat atas tu... hehehe Kontraktor.. lu pikirlah sendiri... bukan aku yang nak pergi.. tu orang2 Govement yang 'paksa rela' aku..
2. Movie
- asal ada cerita baru kat panggung aku layan... sangat suka siri penyiasatan, thrill, perang2.. tak boleh layan cerita yang slow2.. mau rasa nak lari laju2 keluar panggung!! Tak suka cerita hantu sebab aku tak percaya benda2 karut nie (bykngat yg di tokok tambahnya, elok2 orang tak tau jadi tau... syirikkkkkk) tapi sangat suka Hantu Kak Limah Balik Kampung... cerciter.. cerciter...
3. Sosial
- aku tak anti sosial.. tapi sangat2 memilih bulu untuk berkawan... "kau kerek?? boleh blahhh.." kau "biar papa asal bergaya?" Boleh duk meja sebelah... 

RANDOM
1. Seks sebelum kawin.
- Tak mau jawab... (haa.. tengok orang Melayu... mulalah buat spekulasi...). Ok sangat2 Seriau tengok remaja2 hari ini yang kat Kolej2 tu aku akui satu kajian yang dibuat mengatakan 8 dari 10 orang yang di beri kaji selidik di IPTS adalah tidak DARA....
2. Parti Politik saya Undi...
-Hoi!! Undi kan rahsia... buat apa tanya!!! aku tak kisah nak undi siapa... aku akan kritik tak kira Parti Pemerintah or Parti Mengidam nak Memerintah!! asal ada yang tak kena untuk aku or Negara aku akan caci kau!!  Aku undi yang terbaik dari yang terburuk!!
3. SMS terakhir saya bertulis...
- " Beb... Hari ahad nie aku nak masuk kebun bawak budak2 & kawan2 nak bawak anak2 dia mandi. Joint?" kat kawan aku aka Tukan Kebun aku.. MAWI... U see... yang korang gila2 sangat kat Mawi tu apasal???
4. Baju saya pakai..
- Sekarang tengah tak pakai baju... dulu2 aku anti kalu orang pakai baju mahal2... & Now sekarang kerna ikut peredaran & status aku. aku pun sama dah pakai ikut jenama...  jenama BONIA, RENOMA, CAMEL & John MASTER jer yang aku pakai.. (BULL SHIT) aku nak pakai Bundel tak boleh ker??
5. Kalu saya SuperHero, saya adalah...
-Robin Hood, tapi nak pakai pengikut macam P.Ramlee dalam Ali Baba... " Hari Minggu kita Tak Kerja... Public Holiday..."


ok, berjaya juga akhirnya... bab buat soalan sedapp jer kan.. sekali kena ReTAG nah kau!!!


Till Next Entry
-Tuan Din-

Friday, January 21, 2011

Korang Jawab!!

 TAG!! korang yang otai2 mesti dah biasakan dengan tag2 nie kan? so aku mmg tak taulah macam mana orang Tag orang.. yang aku jumpa semua orang jawab tag dari seseorang... jadi aku nak try tag korang guna cara yang aku agak2 jer... sapa yg kena tag tu sila jawab yer...

PERIBADI
1. Saya adalah...
2. Status..
3.Kalu bukan sidia, pasangan saya adalah....

CINTA
1. Cinta pertama...
2. Jangkahayat percintaan paling lama...
3. Sifat Jejaka / Gadis...

KERJAYA
1.Cita-Cita Saya...
2. Saya Berusaha
3. Akhirnya Saya...

KISAH SAYA
1. Saya Pernah Mencuri...
2. Pernah Pukul...
3. Kena Tangkap...

LIFE
1.Disco/Livebeng/karoke kenduri
2. Movie
3. Sosial

RANDOM
1. Seks sebelum kawin.
2. Parti Politik saya Undi...
3. SMS terakhir saya bertulis...
4. Baju saya pakai..
5. Kalu saya SuperHero, saya adalah...

aku nak Tag;

  THE A-TEAM aku;
A.S.T.I.N.A
Heidi Shafiq 
Amy Syaquena
E.D.Y
En. Perghh
HIRO
teddyuna
nasuha salleh
Anis Hang Tuah
Roq's
nora
Keluargaku, Syurgaku
itu ini titim cakap




PEMBACA SEMUA;
Hah!! Koranglah!!

Cepat Copy & Paste Soklan tu.. pastu buat tajuk TAG dari Tuan Din...


Til Next Entry
-Tuan Din-

p/s : Aku nak jawab soklan Peribadi , No.3

3.Kalu bukan sidia, pasangan saya adalah....- SITI NURHALIZA... larikkkkkkkkkk

Tak Faham...

   Korang Faham..?  aku tak cerita mana nak faham kan..? korang suka tak bab2 nak upgrade keta nie..? aku dalam bab nak makeup2 kereta nie mmg aku malas sikit...

   Sport rim, ini  aku kira oklagilah.. adatlah kalu pakai spotrim tu nampaklah kereta tu tak cam besi buruk kan... tapi kalu yang jenis tukar spotrim setahun 2,3 kali tu.. aku pun tak faham camana hidup diorang nie... tah kot kalu sekali tukar spotrim dapat sorang awek baru kira oklah lagi kan... tapi pada aku membazir... lainlah kalu spotrim lama dah kemek kan...

  Audio System... huh... yang nie lagi satu.. aku tak paham.. wat apalah diorang tu nak upgrade ribu2 semata2 nak dengar lagu yang tak banyak bezanya... aku kalu dengar lagu kat Speker biasa ngan speker Kebaboom tu tak beza nya.. cuma beza slow ngan kuat jer... tak jugak aku dengar suara Saripah Aini bertukar jadi suara SITI NURHALIZA (hehehe  ASTINA jgn jaki) sama jer... Kalu yg pasang radio sampai keta depan pun bergegar tu laaaaagiiiiiii lah aku tak paham... dah macam orang KapLamYaNga pulak aku rasa. Ada tu Aku yang duk depan kereta diorang pun begegar jantung.. Depa macam mana ek?? setakat nak tukar Radio 'cabuk' yang sediaada ker radio yang ada DVD ker oklah.. yg lebih byk function.. tapi kalu yg tukar Power M bagai... tuh.. kotak Speker dia dah sama besar ngan peti ais dah kat bonet tu.. alih2 nak balik kampung kena pakai baju recycle sebab bonet dah tak ada space... kalu kes Lelaki yg dah ada anak bini lagi naya punya kes... aku tahun lepas ambik keta adik aku sebab dia kena transfer ker Obersee... huh!! kau! habis 'Peti Ais' tu aku humban.. tah sapa pungut kat umah mak aku tah... tu PowerM tu aku ofer jer sapa2 nak pergi bukak ambik.. tapi syarat lepas tu Radio aku mesti berfungsi seperti sediakala... tapi diorg tak berani takut radio aku jadi bisu pulak... kang ngan korang sekali bisu...
  
   LOWED keta,  Perghh yang nie part  aku paling tak faham... Kalu sesiapa yang belum buat lowed lagi tu.. aku cadangkan esok korang bawak keta jangan lupa bawak CuttingChop aka papan pemotong kat dapur tu..  kalu bini / laki korang tanya nak buat apa ngan papan tu.. korang cakaplah nak wat ganti Mouse Pad Boss  sementara... sambil bawak kereta korang Hempuk2! kepala korang ngan papan tu...  Haa kalu lepas hentak kepala tu korang berjaya sampai ker opis tanpa rasa pening lalat or rasa nak muntah... ok, teruskan niat anda nak lowed keta... korang nak kena keluar duit untuk menyeksakan diri sendiri... pulak tu kalu ada bumper siap kena berhenti dulu, elak sana elak sini... Hoi!! orang belakang nak cepat lah.. tu perut diaorang dah tak tahan nak Berak!!! tak pasal2 korang kena sumpah seranah... kan ker dah doakan keburukan tuk korang jugak!!. Apa korang ingat Gempak sangat ker korang lowed2 nie.. korang syok sendiri jer oii macam budak2 Rempit yg tergila2 baring atas motor.. padahal org tak SUSPEK pun...

  Dah lah Oii kalu korang rasa korang banyak sangat duit... korang pergilah derma kat Mesjid tu... dapat gak pahala... tapi takat nak ambil kesempatan masa barang2 rosak tu tak kisahlah sangat.. cam time Rim pecah  ker huh.. ambillah kesempatan tukar spotrim.. (jangan lak tiap2 tahun korang saja cari lobang nak pecahkan rim keta!!)., time Radio buat hal.. nak tukar yg Class sikit... time bumper cium bontot orang.. bolehlah tukar yg up sikit... nie tak barang tu dok elok2 lagi korang dah pi tukar...

     tapi bab nie hanyalah pandangan peribadi aku... yerlah.. dalam dunia nie ada bermacam2 ragam & pendapat. Kok semua orang satu pendapat & satu selera.. semua lelaki kat dunia nie taset sama? semuanya jatuh chenta kat SITI NURHALIZA sorang... apamacam???
Larikkkkkkkkkkkkkkkkkk

Til Next Entry
-Tuan Din-

p/s : korang2 semua.. jom joint SAHABAT BLOGGER kita berkumpul kat sana ramai2...

Thursday, January 20, 2011

Kanak2 pun boleh jadi Doktor...

   Semalam aku pergi buat Follow up pertama selepas Operation!! yang kedua sebenarnya tapi last week diorang salah hari, sport case  hari rabu tapi tarikh tu hari khamis.. Pumpang, pumpang diaorang bergaduh nak tuding jari.. Salahkan Ward lah, keranilah, sebab hari Khamis Pakar bahagian Sukan tak ada. tapi last2 yang  jadi mangsa aku gak nak tunggu sampai 3 jam depa nak sattle case... pastu nak cover line siap kasi aku extra MC lagi seminggu... konon dah berjasa kat akulah!!! Aku cakap  3 jam untuk tunggu MC nie..? saya tak perlukan MC saya Boss!! bila2 saya boleh sign kalu nak cuti!! Sentap Jap erk.. takpe2 sebab Dr dah sign... ok itu kisah minggu lepas... 1-0 aku kena


Gambar Tipu : kisah dolu2 sblm turun training..  Budak2 Pahang!! korang ingat tak Jersi nie tahun berapa Pahang pakai?? Sebab Bola lah lutut aku barai...



   Kisah semalam pulak, ok kul 2 appointment kalu kat hospital PPU* (tak mau kasi nama penuh nnt depa malu) nie. kalu oppointment kul 2, korang kena datang 1 jam awal.. lagi cepat lagi elok.. sebab nanti kena tunggu laaaagiiiiiiiiiiiilah lama. Kul 12.45 aku sampai, aku ambil tiket tuk sesi petang dapat no 279. Maklumlah dah biasa kat sini, aku g lunch jap.. dalam kul 1.45 aku g balik kat clinik tu,.. ngam2 aku sampai no 272. cun!! ini baru ambik no untuk daftar yer... pas daftar aku dapat no 1012, ok baru tunggu untuk rawatan... sebab aku tau memang lambat so aku bawaklah Buku untuk baca... kul 3.30pm baru no aku naik... lihat, hampir 3 jam ok... 2-0 aku kena

   Masuk bilik , tengok Dr muda... MO barangkali... nie stok yg masih nak layan stylo melo nie aku tak berkenan sangat... aku duduk dia baru bukak 'kad aku, baru nak tempek stiker kat report  shit sheet. " erm... Umur 43 tahun yer..." sambil tangan duk tempek stiker.. " Tak!! 34.." , "ohh  77 tolak 2011..34 yer2.." Hampeh betul Dr... apa? muka aku nampak tua sangat ker?? (jgn tanya kawan2 aku... diorang busuk hati.. pulak2 jarang2 dapat 'bahan' aku..) ada ker patut muka Baby Face ( tolong jangan muntah depan PC, Nuh!! Pergi sinki) cam nie dia cakap 43 tahun... Helloooo.. umur kita tak jauh beza sangat yer!!! tapi aku maafkan sebab dia tak sempat pandang muka aku sangat masa aku masuk.. ok 3 - 0 aku kena..

  " Kenapa yer?"..  " First follow up post oppration ACL!".. " Ooo so datang nak buat apa yer..?" PERGHH!! soalan nie buat aku sedikit sentap...kang aku cakap " Nak periksa Kandungan.." sentap ngko.. Hape!! ngko ingat aku tulis sendiri kad appointment tu?? Kau ingat aku suka2 nak datang aku boleh tulis..? dah sah2 DR pakar bertaraf Prof. yang bagi date tu... manalah aku tau korang nak buat apa?? Kau bacalah report yang dah ada kat Folder tu.. Tu.. folder tu dah tebal dekat 2 inci tu... kalu aku HEMPUK!! kat kepala ngko wengg jugak sekejap kang!! "EH!! manalah saya tau.. dah Dr bagi appointment saya datang lah!!" dah kasar sikit nada aku...4-0 aku kena..

  Ok, lepas tu dia tanya aku ada bengkak lagi tak, kebetulan masa dia tulis2 kat sheet tu aku bukak segala Brace & knee guard aku.. aku rapatkan kaki aku tunjuk kat dia...dia pu kerut2 muka.. " nie kat kepala lutut ada lagi bengkak!!"  pandang dari jauh sikit.. " ok, tak ada bengkak.. Hoii.. hari2 aku dok belek kepala lutut aku nie.. aku urut2 nak kasi hilang bengkak nie.. ngko kata tak bengkak!! kalu dah satu  lutut tu ngko boleh nampak jelas Patela aka tempurung lutut , & satu lagi tak jelas bentuk Patela.. apa maknanya? maknanya yang satu banyak daging!! yang satu kurang daging!! kalu dah yang kurang daging itu kaki yang sihat waalafiat... bermakna yang tak sihat kalu dah lebih daging tu... BENGKAK lah namanya!!! Bangang!!! pastu dah.. takder check apa2... 5-0 aku kena...

  aku mendengus sikit.. dia macam tau aku tak puas hati... pastu dia tanya... " Nak Pain killer?" korang tengok.. tak profasional langsung soalan... kang aku jawab.." Boleh jugak.. bagilah 2 Kilo.." apa macam...?? nie ubat tahan sakit nie berguna oleh semua golongan masyarakat tau!! kau tu Dr, kau tak boleh mintak keputusan dari pesakit... kalu cam tu baik aku duk rumah.. aku tulis kad Appointment, pastu aku g sepital aku isi sendiri Report sheet, pastu aku isi sendiri slip Ubat... aku sign surat MC 365 hari... boleh?? sepatunya Kau tanya macam nie..." Ada sakit2 tak bila bergerak?" barulah nampak Profasional.. kalu pesakit kata tak, tak payah kasi ubat, kalu sakit baru kasi... 6-0 aku kena...

    Kalu macam nielah boleh jadi Dr... kanak2 pun boleh jadi Dr. aku main Pondok2 soalan aku lagi hebat dari Dr nie..... duduklah  dia jadi MO sampai umur 99 tahun... memang tak layak naik pangkat!! kalu naik pangkat pun sebab ngko rajin belajar... aku nak cakap kat adik2 sekelian yer... kalu seseorang itu pandai or terlalu pandai dalam pelajaran pun.. belum tentu dia boleh berjaya dalam kerjaya.. sebab orang yg terlalu pandai nie dia kurang kreatif dari segi menyelesaikan masalah. maknanya dia cuma boleh buat keputusan ikut buku sahaja... yer seseorang yang kreatif adalah penting terutama dalam bidang2 tertentu seperti CEO, Businessman, kontraktor,Engineer, Dr, Pemandu dll... contohnya...kalu dalam buku cakap... kalu selepas pembedahan pesakit akan boleh mengangkat kaki dengan kedudukan telapak kaki tegak 90 darjah & lurus ke atas... alih2 ada pesakit ngko yang stok jalan kengkang macam Man Belon tu datang... bila ngko suruh dia angkat kaki ngko tengok tapak kaki dia senget keluar.. jadi ngkau nak diognas pembedahan sebelum ini tidak menjadi & kena operat semula. Boleh???

  Last sekali.. nasib baik aku tak ada kencing manis, darah tinggi & sakit jantung... kalu tak!! dengan pukulan 6-0 tu mau aku yang datang untuk follow up Ortopedik, kena sorong masuk Ward Medical... tapi aku rasa kalu kena 10-0 tu.. mau dia yang aku hantar kat TRAUMA & KECEMASAN...

Till Next Entry
-Tuan Din-

p/s : pembaca2 aku yang setia... kalu aku nak buat tulis entry pasal ekonomi, & politik korang ok tak... tolong bagi komen...or kalu korang ada kemuskilan pasal Ekonomi dunia ker, negara ker, matawang ker pasal politik tanah air ker.. politik tunisia ker boleh jer tanya aku.. insyaallah aku boleh bantu... kalu nak aku tolong bagi point Assignment ekonomi pun boleh...

p/s : entry ini  tiada kisah SITI NURHALIZA... cuma ada kisah PAHANG tempat kami dibesarkan...

  

Wednesday, January 19, 2011

Mereka Bangga Negara Mereka... ANDA???

   Korang bernasib baik sebab aku tengah cuti panjang...  maka banyaklah kisah2 cerita yang korang tak pernah dengar aku kasi masuk dalam ini Blog... kalu tak... Nan Hadoooooo  (oit!! jangan doa kasi aku lambat sembuh!!! semata2 nak dapat banyak story dari aku! Lahabau!!) hehehe sorry main kasar sikit!

Gambar : sumber En Google. Kebanggaan Negara...


   Korang tau tak ada rakyat dari sebuah negara nie suka cakap besar?? Asal cerita jer.. negara diaorang lagi hebat. Asal cerita jer Negara diaorang semua ada... (maaf nama negara terpaksa dirahsiakan demi mengelakkan ketegangan antara Negara atau mungkin boleh mengakibatkan Perang.)

   Kat sini aku nak kasi contoh yang memang mereka nie memang tak mau kalah... ini kisah diadaptasikan dari seorang Pemandu Teksi. Yerlah sapa lagi yang selalu jumpa Warga2 asing nie.. Kisahnya si pemandu teksi nie menunggulah pelangan di KLIA. Maka selepas mendaratnya Belon dari sebuah negara yang Besar maka pemandu ini didatangi oleh seorang penumpang... ikuti kisah selanjutnya melalui dialog yer...

Warga Asing (WA) : Pak.. Ini Teksinya boleh pergi ke Kampung Baru?
                               (Dont judge people by language... hahaha sebab kat Arab
                             pun ada guna bahasa nie.. kat SingaPorahh pun ada guna...)
 Pemandu Texi (PT):  Oh.. yer2.. boleh2 sila naik...
WA  : Waduhhh Cantik bangat ya Airpot ini...
PT : Yer... inilah salah satu kebanggan kami...

Dalam perjalanan... setiba di Putrajaya...

WA : Waduhhh cantiknya bandar ini... apa namanya?
PT : Oh.. ini Putrajaya... Pusat pentadbiran negara kami...
WA : Berapa lama Negara kamu bina ini...
PT : Oh, ini kami buat dalam masa 4 tahun sahaje... (dengan sedikit bangga)
WA : Waduhh!! 4 tahun?? kok kalu di negara saya, 2 tahun udah siap nie..

Dalam perjalanan melalui Smart Tunnel...

WA : Wahh!! Bisa lalu bawah bumi gitu pak... Hebat ya??
         Berapa lama yer masa Malaysia bina ini...
PT : Ohh ini Smart Tunnel... juga boleh dijadikan Sungai bila
        Hujan lebat di KL..Tapi kami buat nie sekejap saja 2 tahun dah siap...
         mungkin sebab nak elak Banjir yang kerap berlaku.
WA : Waduh!! Kok ambil masa sampai 2 tahun?? kalu di negara saya ini,
           dalam masa 1 tahun pasti udah beres...

Pemandu Teksi sengaja menipu tempoh binaan sebab nak ajar sikit dia nie...
Melintasi Ampang Jaya... kelihatan Menara KL...

WA : Ohh lihat itu Cendawan Besarr, apa itu sihh...
          tingginya hingga hampir mencecah awa...
PT : Ohh.. Itu Menara KL, memang tinggi.. Itu juga salah satu mercu tanda
         Negara kami..
WA : Pastinya sukar untuk membinanya..Berapa lama Bina ini pak??
PT : Ohh.. memang sukar.. ianya menggunakan teknologi canggih...
       tempoh binaannya juga jadi pendek... dalam 1 tahun sudah siap..
      (nampak tak pemandu tu dah meluat & dia tipu..)

Setibanya di Kampung Baru. Kelihatan Menara Berkembar Petronas tersergam indah...

WA : Berhenti!! berhenti!! Waduh!!! Bangunan apa nie pak??
PT : Entahlah... saya pun tak tahu... pagi tadi masa saya lalu bangunan ini belum ada...
       Pantas betul mereka membinanya...
WA : PANG!GG!!!

Till Next Entry
-Tuan Din-

p/s : korang pernah tak gaduh2 ngan kawan2 pasal kehebatan Negeri2 korang... Masa kat ITM dulu kawan aku dari Selangor selalu menang sebab dia kata Selangor ada Mesjid negeri, Ada Zoo, sampaikan Kompleks PKNS pun jadi kebanggaan dia... tapi dia kalah ngan aku sebab aku kasi satu jer alasan...
PAHANG ada SITI NURHALIZA!!! hahaha sampai sudah dia gelak guling2 tak mau lawan ngan aku...




  

Monday, January 17, 2011

Jawapan Lazim Soal Calon Suami / Isteri.

  Pernah dengar soalan lazim yang akan ditanya kepada orang2 ramai tentang calon suami atau isteri..

Jawapan dari anak Dara / anak takder Dara...

1. Saya tak pandang rupa paras... (hakk tuih!!)
2. saya tak kisah samada dia berharta ataupun tidak..(Hak tuihhh!!), 
3. yang penting dia hormati orang tua,
4. pandai ambil hati saya & ibu bapa,
5. Kelakar
6. memahami kerjaya saya
7. BERIMAN... fasha sanda, Nora Danish, Lana Nordin, Rebecca Nur Islam, Jue Aziz & Julia An.. semua mereka ini mencari lelaki beriman sebagai calon suami &  pernah buat statemen dalam majalah / akhbar... hahaha

Jawapan Teruna / Tak Teruna

1. Rupa paras Sedap mata memandang
2. Pandai jaga diri,
3. Menghormati saya & orang tua
4. Pandai memasak... (tapi biladah kawen ngko yang kena dera...)
5. lemah lembut...

Jawapan Tuan Din...

1. aku tunggu Datuk K mati.....

~

~

~

~

~

~
Gambar Album Kami : kalu korang perasan, dulu2 lagu dia banyak guna 'Tuan'.. contohnya " Kalu 'Tuan Din ' tak mahu berkasih..."  dia tuju kat Akulah tu!!! Larikkkk

Till Next Entry
-Tuan Din-

p/s : Ruangan 'COMMENT' untuk entry ini ditutup buat sementara waktu untuk penyelenggaraan... Muhahaha larikkkkkkkkkk

Orang Negeri Sembilan Tidak Boleh Mengetuai Peperangan.

      Pada orang2 Negeri Sembilan... Den mintak maap banyak2... bukan niat den nak menghina & bermusuh dengan korang.. tapi hakikaynya... bacalah sampai habis dulu...  Korang Tengok filem Leftenen Adnan? Huh!! beliau adalah orang terakhir dari Negeri Sembilan (n9) yang menjadi ketua dalam peperangan negara. Sebelum nie orang tak perasan, setiap peperangan oleh Askar Melayu yang diketuai oleh orang N9 maka Askar Melayu akan tewas...

Gambar Hiasan. : Terbukti aku mampu mengetuai Peperangan sehingga membawa kejayaan... aku berjaya mengelak dari terkena sebarang tembakan. Malah berjaya menembak ramai musuh!!! Adakah kerana aku ANAK PAHANG!!! atau adakah kerana aku tiada darah N9?
                                         
 Gambar Menyemak : Pasukan Musuh a.k.a Lauk Pauk aku hari tu... terutama yg pakai Snow Cap hijau tu... adakah Ketua mereka ada mengalir darah N9? 
 P/s :Aku mampu menembak tepat 6 das pada satu tangan snow cap hijau walaupun dia menyorok belakang pokok pisang!!  Fahmi.. Pakcik tau awok baca Entry nie... sila rasa rendah diri sekarang!!! hahahah

  Tak percaya, baca hujah dibawah....
  Korang taukan Seorang Asoka mesti taat & patuh kepada arahan? Even kalu Pegawai besar jatuh cinta kat anggota Wanita pun dia boleh buat bagii anggota wanita itu cinta pada dia.. betul hanya keluarkan ayat " THIS IS AN ORDER!!!" pastu angota mesti kena jawab " YESS SIR!!" heheh korang tengok!!! Psssttt nasib aku tak jadi pegawai tentera... kalu tak maaunya aku dah ada 4 bini... hehehe apa tak nya, asal ada jer new rekrud yg cun, comel, & mantopp!! pasti aku akan keluar order.." WILL U MARRY ME?!!! THIS IS AN ORDER!!!" yang pasti aku akan dapat jawapan.... "YESSZ SIR!!!" hehehe maka.. "aku terima nikahnya... siti nurhaliza bt...."

  Sebab taat pada arahanlah maka ramai yang kecundang dalam peperangan yang diketuai oleh ketua2 dari N9 nie.... korang tau kat mana silapnay... cuba fahami betul2 arahan Ketua ini...

Ketua (N9)  : Anggota2 sekalian, Musuh sudah hampir!! maka bersedialah!!! Bertindak mengikut Arahan!!!

Askar2 : Baik TUAN!!

Ketua (N9) : ok, Bersedia !! mereka dah hampir... SORANGGGGG!!!

 Mendengar arahan itu Askar2 memandang sesama sendiri.. mereka saling tuding menuding jari... maka seorang dari mereka bergerak menuju ke hadapan...

Ketua (N9) : SORANGG!!!
Maka seorang lagi askar meluru keluar...
Maka proses ini berakhir dengan seorang demi seorang askar kita tumpas!!!

    Ini adalah akibat MISSED COMMUNICATION... Ketua suruh SERANG!!! tapi dia sebut SORANGG!!!
sebab tu yang keluar sorang2... maka untuk mengelak kejadian sama berulang, maka anak2 N9 tidah boleh jadi ketua peperangan... Muhahahaha

P/S : ini hanya dongeng semata2 pada orang2 N9 aku mintak maaf kalu korang terasa... aku tau ada gak pembaca blog aku dari N9 macam En. Perghh!! dan Green Apple nie.

Till Next Entry
-Tuan Din-

Sunday, January 16, 2011

Aku & Lisa Surihani Saling Sayang Menyangi...

     U ols jangan jelous... Aku tidak keseorangan bila  Lisa Surihani juga mengakuinya di Corong2 radio... korang dengar radio tak?? tak?? hah! esok korang dengar... Hot FM selalu siarkan statement Lisa Surihani nie...
     " Lisa sangat sayang ..." Aku pun sayang jugak!!!  Kami selalu buat benda yang sama... No!No!No..! bukan buat 'bersama' tau!! sebenarnya kami sama2 buat benda yang sama... kami suka Pungut kucing yang 'ala kesiannya..'.. 'ala comelnya...' macam gak kawan Blogger aku nie ada entry pasal nie kat sini  Serius aku mmg tak boleh kalu tengok anak kucing kehilangan ibu... kalu kucing tu kecik lagi kesian...

     Sebenarnya aku nak cerita pasal kucing aku.. Tam nie ha.. Dia nie kira dah Otailah kat kawasan perumahan nie... selalunya dia keluar Pagi, petang & malam jer baru balik... tu pun lepas dapat habuan chow balik cari Gepren.. (gateii amekk kau nie..) Tapi aku perasan 3, 4 hari nie dia memanjang ada kat rumah... makan pun tak selera, pastu aku ingat dia dah bosan makanan perisa  'ocean fish' then semalam aku g tukar ngan 'Seafood platter' pulak... dia nie mmg memilih sikit makan, dia sekor jer yg order makanan dalam tin... setin tu 3 hari jer... padahal makanan Biskut tu ada jer kat bilik tu... Royal Cannin lagi!  sejak 3, 4 hari nie dah rata aku pusing belek badan dia cari apa yg tak kena sebab tgk cam pelik tak sihat... selalunya kalu dia ada luka bergaduh baru dia moyok cam nie...

 
Gambar : Tam masa kanak2 rebina.. sekarang badan dia bapak besar... macam Beruang kalu dia jalan.. org2 kat klinik mesti terpegun tengok size dia & dia mmg sentiasa diam di pangkuan aku.. alah alim2 kucing kata orang... macam Tuan dia jugak...! Pangggg!
    
      Sekali masa makan ptg tadi aku dokong dia sekali nah ada Najis Mutawasitah kat area bontot dia... kasi Cop kat seluar aku!!  sah dia tak sihat nie... terus amik hp call clinik, kat Section 13 tu.. ala yg ada awek baaapakkk cun tu... ok dia bukak.. then terus berdezupp hantar sah dia Demam suhu 40 darjah, then perut ada problem sikit coz usus dia lembik kata Dr lah... kasi enjet sedas, kasi ubat dah RM40 melayang... Tam!!! nanti dah kerja ganti balik!!! hehehe  

 Gambar : kad Klinik kucing2 aku... Byk lagi.. takkan aku nak taruk semua... selepas berumur 2 bulan haruslah dapatkan suntikan Vaksin yer semua.. selepas itu suntik lagi 2 kali setiap satu bulan.

 Bab kucing terbuang pulak,  aku pernah tak lena tido sebab aku balik kampung walhal kat Opis aku ada org buang anak kucing yang belum bukak mata... pagi tu setengah hari aku dengar anak2 kucing mengioww ... rupanya orang buang kucing baru beranak!!! 4 ekor, 3 ekor belum bukak mata.  pastu ibu dia lari sebab takut tempat asing kot... sian anak2 kucing tu jatuh longkang habis badan dia lekik2 ngan sisa minyak... aku g klinik haiwan dia tak mau jaga, aku beli makanan & susu tepung aku letak kat stor... tapi makanan tu cepat busuk... last aku terpaksa balik semula ke KL walhal baru sehari aku balik KG sebab aku tak tenteram langsung!! Dlm kepala hotak aku... duk pikir... Ibu dia datang balik tak? kalu tak datang? Sapa nak bagi makan? dia mana pandai bukak Wiskas tu? habis susu dia sapa nak bancuh? aku pulak tak pesan kat budak kedai sebelah pasal anak kucing tu!! kesian dia lapar gila malam2 nak tidur!! dahlah badan penuh sisa2 minyak & kering garing!!

                         

 Gambar : inilah anak kucing itu... tengok!! lapar sangat dia masa aku bagi makan kat opis. selepas aku balik KL aku tengok tinggal 3 jer hidup, lepas tu tinggal 2.. aku bawak balik & kasi Anak angkat aku jaga... tapi semuanya tak panjang umur. sebab Virus kot.. nak kasi Vaksin terus, umur belum 2 bulan lagi...



   Selain pada kusing2 nie  aku ada juga pernah dapat anak kucing Hutan... comel sangat.. tapi sangat cerewet bab makan... hanya makan daging or ayam segar sahaja... perlu rebus sedikit or makan mentah lagi dia suka.. tapi tidak baik untuk kesihatan... nak kena suap setiap 4 jam, jadi aku dah macam jaga baby... kul 4-5 pagi dah kena bangun. ini kucing, Susu sangat memilih yer... takat susu tepung khas tu yg 200g =RM49.00 tu pun dia  tak mau...  dia mau susu segar.. terpaksalah aku hari2 minum susu kambing... sebotol yg 250ml tu dah RM7 hengget.. tahan 2 hari jer selepas dibuka.. yg dia minum 50ml jer.. lebihnya almaklumlah.. ke perut Tuannya...tapi sebab masa aku dapat tu dia sangat kecil jadi dia sangat tidak ada daya tahan penyakit.. mungkin dia nak daging ayam hutan kot.. so dia pergi bersama hatiku yang Lara ini setelah 1 bulan sahaja dibawah jagaan Bapa angkatnya ini...last baru aku notice yang sebenarnya dia telah diserang oleh Virus PAVO (aku tak pasti ejaan) dari sangkar aku... coz aku ada kucing yg dijangkiti oleh virus tersebut setahun yg lalu, didalam sangkar itulah kucing tu tinggal... Virus itu sangat bahaya & mampu berada di persekitaran selama 2 tahun...


 Gambar : lihat petapa Comelnya dia.. Jack & Fifi... sepasang.
 Gambar : lihat, mereka sudah manja & boleh bermain2... Sekali dia kena attack dalam masa 1 minggu out!!


   Argh!! panjang sangat dah.. lihatlah antara kucing2 aku yang sempat aku Upload...

 Gambar : 'Kecik' kucing 'bertandang' ker rumah aku masa berumur lingkungan 1 bulan dengan Kurap berkeping2 di telinga & seluruh muka... aku ambil hantar clinik,  taruk dalam sangkar & aku taruk kat depan rumah.. selepas 1 minggu tiada yg tuntut maka ia aku kira anak angkat aku... nie dah besar dah nie 1 tahun dah umur..

 Gambar : Adik beradik tapi sorang bulu kembang, sorang tak. Dody (kiri), Combi kanan... Combie nie mantainance paling tinggi... Sekali dulu kaki dia patah.. kasi masuk besi RM1800.00 habis... itu belum termasuk yg follow up & demam, Sampai sekarang dia tak ganti2 lagi duit aku... hehehe

 Gambar : Marsha.. antara kucing yg paling manja, tidur nak atas katil jer.. sekali kena Curi masa Raya Cina 2007.

 Fuh!! sekarang aku dah berhenti nak bela kucing.. tapi aku tak mampu nak kasi orang kucing2 aku yg 3 ekor nie.. aku tak tau camana sunyinya nanti kalu diaorang tak ada.. so aku tak sanggup!! dalam bab bela kucing nie, 2 benda jer yg aku tak tahan... satu kalu tengok kucing aku sakit... aku rasa macam argh!!! tak sanggup! Kesiannya... pulak2 kalu melibatkan kecederaan fizikal!  kedua kalu menghadapi Kucing mati... Argh!! mesti rasa macam.. tobat!!! lepas nie tak mau bela kucing lagi!!!

Till Next Entry
-Tuan Din-




Friday, January 14, 2011

Pemangku OKU.

   OKU nie sejenis jawatan ker? Erk!! boleh ker pangku2... Mengong Tuan Din nie...
cecite... cecite... ape maksud mike??

    Huish!! korang tak percaya yer OKU juga boleh 'dipangku'... buktinya aku... Asalnya aku sihat waalafiat.. sekali masuk ward aku jadi KATAK SPECIMEN pastu operate menukar menjadi  ROBOTCOP maka sekarang aku akan menjadi OKU untuk 2 bulan... ha korang tengok!! 2 BULAN itu bermakna sementara... sementara bermakna bukan jawatan tetap aku!!! itulah dinamakan PEMANGKU!!! Sokong tak??? tak sokong?? kang aku Bakar kat kebun aku kang baru tau!!!

   Menjadi OKU nie tak semuanya rugi... adagak untungnya... tak caya hayati cerita teman nie bebaik... pertama, kamu tak perlu buat kerja berat2 macam orang biasa... kedua , kamu akan bertambah bibik/pembantu... asee nok jer air kuih kat orang nie... asee nak jer bukok kipeh hoi jer kat dema tu... ase nok jer makan itu ini kaborr jer kat orang itu... semua dema buatkan... tak untung... tak untung...

     yang paling aku suka kalu bab berjalan kat luor... naik keta... tak payah nak pening2 cari Parking Kereta... kamu tuju jer kat muka pintu shopping2 kompleks ker, Pejabat2 ker selalunya adae jer gambo orang pakai kosi roda tempat parking tu... yang best sekali selalunya parking tu mesti kosong kan...

   Aku doh merasa doh 3,4 kali parking tempat tuh... saje jer teman nok mengena kan Jaga2 yang ada... teman sorok sikit tongkat tu, pahtu teman menonong jer masuk parking OKU tu... makakan keta teman mana ada stiker OKU... Melompat jaga2 tu nak halo keta teman... alih2 teman dengan muka Kereknya ( tak padan ngan OKU, nak kerek jugak...) angkatlah tongkat sakti hadioh pemberian Pembekal skeru RM12,000.00 tu... Hakkk Thuihhhh!!

  Itulah teman nie Pemangku OKU jer... takkan nak beli stiker jugak... habih kalu Pak Jaga tak bagi parking sebab takder stiker, teman  tanya  ler... Mana lebih penting untuk menilai OKU, pakai Tongkat ker pakai Stiker??? kalu dia jawab stiker nnt teman cakap ler teman nok pasang stiker OKU kat semua keta teman bila teman elok nnt... pastu boleh ler teman parking sesuka hati teman...

   Ada jugak kes yang syarikat swasta tak sediakan tempat parking OKU masa teman pergi PJ nak ambik duit refund deposit...   korang tau teman parking kat mana?? teman bantei jer parking tempat Boss dema tu, semestinya yang paling dekat dengan lif or tangga kan... bila budok parking / pejabat mentenen tu datang teman tanyalah dia , Tempat OKU tak ada ker? dia kata tak ader... sekali teman sound ler.. Awok cakap kat Boss awok nie Berniaga nie jangan nak kira Untung sakan jer... kebajikan kena ambik kira jugee, lagipun masuk kat parking nie aku bayar bukan Free... pastu teman Blahh jer... Teman nak tengok berani tak dema tu kunci keta teman... dalam kepala hotak teman kalu kena kunci... teman nak hamuk kat pejabat dia...hehehe Tuan Din, Hati Busuk punya Olang!!! memang plan teman nak Hempuk cermin pejabat dema tu... kalu dema tu kunci & tak mau bukak kunci keta teman nnt... alah teman Kontraktor, teman tauler ceremin Partition pejabat tu baru 20 hengget jer... hehehe nanti teman mintok ler subcon teman ganti...

   Satu lagi yg teman maroh, kalu doh Parking OKU nie, mesti dema taruk Kon kan??? ateh.. kalunya tak ada Pak Jaga kat situ, kan dah teman kena terhegeh2 bawok keluor tongkat sakti pastu terhencot2 gi alih kon... pastu kena terhegeh2 masuk balik keta, pastu dah parking, terhegeh2 balik turun keta... dalam hal nie nak salah orang yang letak kon pun tak boleh... makanya Pemandu2 Malaysia nie bukan makan saman, dema kira nak lepehkan diri masing2 jer... yang tak OKU pun bantai parking tempat OKU kalu tak taruk kon tu... tapi yang dema taruk kon tu pulok... Atehh.. kalu dah letak kon tu tunggulah area situ, nnt orang nak masuk tolonglah alikkan... tapi... masalah pulok...parking OKU nie jarang2 sangat orang guna, adalah seminggu sekali kot... takkan nak bayar gaji  Pak Jaga untuk buat kerja seminggu sekali jer... arghh!!! pening teman nak menyelesaikan masalah negara nie... nampak sangat tak ada tokoh nak jadi PM... masalah Parking OKU pun teman tak mampu nok selesaikan.... kalu dema2 nak buat camana?? cecite... cecite... teman nok dengor...

Till Next Entry
-Tuan Din-

Asyik! Asyik! Asyikk!!!

  Apa ada dalam kepala Hotak korang bila tengok tajuk aku?? mesti korang ingat aku tengah Stim layan Amelina gelek punggung kan...  No! No! No! (Read nada tegas... bukan Nada Nyah..)
   Ini pasal aku tak tau kenapa... samaada aku nie jakun ker... or mungkin ini sesuatu yang baru bagi aku...  Kan dekat Blog kita kan ada macam2 Widgest kan.. (deyyy berapa banyak KAN daaa..)  Korang ada taruk tak 'Counter Readers'... alah yang ada 'Globe' pusing2 then keluar bilangan pengunjung & dia akan pecahkan ikut kawasan pengunjung2 tu... ha... mula2 dulu aku sangat seronok bila aku dapat tau ada 8 orang baca blog aku sehari... (8 jer?? nampak tak aku losser gila...) itupun seronok setengah mati... pastu aku suka tengok dari mana pengunjung2 aku datang... dulu aku notice masa 8 orang tu, yg wajib ada ialah seorang dari Seri Kembangan (sila mengaku weh!! sapa nie.. nnt aku kasi hadiah..), dan seorang dari Buenos Aires , Argentina.. (eh salah eja ek.., lantaklah..) Sapa nie wei... dari Argentina nie... tolonglah mengaku weiiiiiiiiii aku dah nak pecah kepala pikir sedara belah sapa lah dia nie... mungkin Mak aku punya atuk punya pakcik punya atok punya cicit punya anak kot!!! Aku pernah buat entry khas pasal dia nie... KLIK SINI tapi dia tak sahut2 lagi ... Aku tengok dalam 2,3 hari nie dia ada baca jugak... Terima Kasih Pengunjung setia Blogku yg hina dina ini...

   Sekarang pengunjung Blog aku sekitar 30 - 50 orang sehari... Aku masih Ralit aka ASYIK!! lagi tengok pengunjung2 blog aku dari mana.. kalu dari Shah Alam & KL nie aku tak heran sebab kawan2 aku ramai kat sini.. kalu dari Keluang &  JB aku andaikan sepupu sepapat aku.. Kalu dari Kulai tu Aku rasa Memey Suhaiza ex aku, baca time balik kampung, kalu dari Temerloh, Bera & Bentong aku andaikan Family aku & anak2 buah aku... tapi kalu masuk  dari Makassar tu aku dah kerut dahi, dari Livingston USA lah, Rochester USA, Xhendelesse (nie negara kat mana nie weii. bendera dia ada 3 warna..) Abu Dabhi bagai.. aku suka duk pikir2.. sapalah nie... agak2 kalu pengunjung blog aku Ribu2 cam Top2 Bloger tu, maunya aku tak Blogwalking... Asyik dok tengok pengunjung jerlah jawabnya...

Till Next Entry
-Tuan Din-

P/s - sesapa yang suka sangat baca kisah skandel mendel, ha nie aku nak pecah rahsia SKANDAL Aku

      - Lagi satu ramai ngat kawan2 aku yang nak berkelah cari entry pasal Kebun Aku kat Semenyih.

Thursday, January 13, 2011

"Izamir Ridzwan Pendrive GiveAway"

      Huh!! kali nie aku kena Tag lagi.. dari orang yang sama.. FAMILIKU SEGALANYA eh yer ker sama? itulah kak banyak ngat Blognya... hehehe aku agak teruja jugak bila kena Tag nie.. maklumlah... orang Jakun...
      Kali nie Tag pumn tujuan peraduan... maka dengan ini aku mengistiharkan bahawa ini adalah Peraduan kedua yang aku masuk dalam Blog or internet nie.. huhuhu loosser kan aku...?

  berkenaan tajuk kali nie korang tengoklah kat atas tu... pastu nak kena Cut & paste Banner pulak... nasib kena cut & paste, kalu kena buat baner... alamatnya hai hai bai bai lah jawabnya... yerlah aku mana pandai buat banner... yang aku tau kalu nak buat banner kena g kat kedai pengiklanan yg ada printing tu... hehehe


    Terlanjur dah entry pasal Pendrive nie.. walaupun penganjur tak suruh buat entry tapi aku nak buat jugak!! hehehe aku nak cerita sikit kesah zaman mula2 Pendrive nie muncul... masa tu aku punyalah excited nak pakai.. yerlah semua kerja2 opis aku aku boleh bawak g mana2... & pendrive aku yang pertama berkapasiti 256MB, masatu kira yg paling besarlah... harga dia masa tu RM250.00 pakai 3 minggu member pinjam & lesap... Cibai!!! aku rasa dia saja ambik  then kata hilang... tapi masa tu harga Pendrive mmg ikut kapasiti... kalu ambik yg 120MB harga dia pun RM 150.00.
nak join GA ni kena ikut peraturan di bwh:-

1) Mesti jadi follower blog Izamir Ridzwan.. Wajib, tipu berdosa..(aku dah follow)

2) Buat entry bertajuk "Izamir Ridzwan Pendrive GiveAway" dan linkkan ke entry ini..
(dah buat)
3) Mesti letak poster ini dalam entry dan sidebar (linkkan ke entry ni juga) korang..
(pun dah buat)

4) Tag sekurang-kurangnya 4 orang rakan.. Kemudian, masuk blog rakan yang korang tagged tu, dan maklumkan di entry terbaru mereka yang mereka kena tagged dalam entry korang.. Jangan lupa kasi link sekali kat mereka.. Nanti susah pulak meraka nak cari kan..(dah tagged)aku naktag top 4 Comentor aku...

                                               Tedduna ann bunny

                                                roq's blog 
                                                PERGH!! 
                                                A.S.T.I.N.A
                                                CUTE MUM 
Erm!! Kasi Up lagi sorang.. new reder aku..  
 


5) Akhir sekali tinggalkan URL entry yang korang buat tu kat entri ini.. Itu jer..

Till Next Entry
-Tuan Din-